Gordon's Monthly Picks: Maart 2024

Recentelijk had ik met iemand een gesprek waarbij ik me weer eens realiseerde hoe snel dingen kunnen veranderen. We hadden het over de serie Shogun op Disney+. 
Voor wie de titel niet zoveel zegt, Shogun is een serie die gebaseerd is op de gelijknamige roman uit 1975, waarvan eerder al in 1980 een tv serie verscheen. De nieuwe serie is dus eigenlijk een remake van de oude(re) serie en een nieuw verfilming van de roman. 
Maar het gesprek ging eigenlijk niet specifiek over de serie zelf, aangezien ik hier nog niet aan begonnen ben. Het ging er meer over dat hij was gestart met de reeks, maar dat ik dat nog eventjes uitstel. Waarom? Ik heb er een hekel aan als streamingsdiensten met 1 aflevering per week komen. 
Toen ik mij realiseerde dat ik daar tegenwoordig een hekel aan heb, dacht ik: jeetje wat ben ik een verwende kijker tegenwoordig ;). Pakweg 15 jaar geleden hadden we met zijn allen namelijk geen keuze als je een serie wilde kijken. Zat je op een bepaalde avond niet klaar op een bepaald tijdstip voor je favoriete serie? Dan had je gewoon pech! Als je de mazzel had dan had je zo'n fijne, maar tegenwoordig zwaar verouderde, VHS recorder in huis staan. Dan kon je nog je favoriete serie terug kijken 'on demand' zogezegd. Alleen dan hopen dat er geen stroomstoring was, je band al helemaal grijs gedraaid was of de zender de programmering had aangepast....

Het toont maar weer eens hoe verwend we eigenlijk zijn geraakt en hoe snel dat ook gaat. Vandaag de dag kunnen we met een druk op één of een paar knoppen alles zien wat we willen en nog eens met een eindeloos aanbod ook. Je mag er wel je fulltime baan van maken wil je alle potentiële interessante series kunnen kijken. 

Het is grappig om te bedenken dat we wellicht over een jaar of tien a vijftien terug kijken naar onze huidige manier van streamen en misschien dan wel zeggen: goh wat ouderwets zeg! De ontwikkelingen gaan tenslotte zo snel dat voor toentertijd moderne media als DVD, eigenlijk maar een hele korte 'regeerperiode' hebben gehad. Voor nu is mijn glazen bol echter even stuk vanwege onderhoud, dus helaas kan ik de toekomst niet voorspellen...

Deze maand:
-
waarschuwing: Damsel, 2024, actie/fantasy, VS
- 3 Body Problem, seizoen 1, 2024, VS/ VK / China 

Plus en minpunten:

Damsel
+ Best een aardige sfeer
+ De fantasiewereld kent een redelijk geslaagd design
- voorspelbaar, saai en weinig entertainend verhaal
- de twist op de klassieke 'ridder' fantasieverhalen is best aardig gevonden, maar komt zwakjes uit de verf en minst enige vorm van diepgang
- ook talent Millie Bobby Brown kan de film niet redden door de algehele norm van een 'oké' kwaliteit, maar geen uitschieters op welk vlak dan ook

3 Body Problem:
+ Intrigerende verhaallijn waarbij je als kijker uitgedaagd wordt met je aandacht er vol bij te blijven
+ Hoofdrolspelers vullen hun karakters prima in
+ Boeiende kijk op diverse thema's, waarbij de serie naast de nodige fantasie en sci-fi soms ook akelig realistische paden bewandeld
- de mysterie van de eerste afleveringen wordt halverwege seizoen 1 verruilt voor een grotere mate van voorspelbaarheid
- de vele personages zorgen ervoor dat ze redelijk aan de oppervlakte blijven en je (nog) geen enkele echt goed leert kennen


Damsel 






Voor wie het gezicht en/of de naam van Millie Bobby Brown wat zegt, is de kans groot dat je de dame vooral zal kennen van Netlflix succesvolle hitserie Stranger Things. Voor de streamingsdienst is de succesvolle en getalenteerde Britse actrice een grote waarde want naast ST duikt ze ook al meermaals op in diverse Netflix producties. Zo ook deze Damsel. Een fantasiefilm die zich baseert op de wat klassieke fantasie ridder films, maar een moderne twist eraan geeft. Pakt dit ook uit tot een leuke film?

De kans dat je na een kleine twee uurtjes Damsel je niet verveeld voelt, is zeker aanwezig. De kans dat je de volgende dag nog eens terug denkt aan deze film, is verwaarloosbaar. En dat is een beetje het mankement van Damsel. Het algehele niveau is matig tot redelijk in orde. 
De dialogen zijn weinig sprankelend. De personages best aardig, maar geen van de namen is bij mij blijven hangen, laat staan dat ik de loftrompet zou willen afsteken over een van de acteerprestaties. Veel van de scénes zijn donker. Logisch, want de film speelt zich grotendeels af op locaties waar het daglicht ver te zoeken is. Toch is het soms storend, omdat het enorm kan afleiden van wat je in beeld zou moeten kunnen zien, maar dus niks ziet. Voegde dat nog enige spanning toe door intense geluidseffecten of spannende scénes, valt er nog wat voor te zeggen. Maar ook dat is niet echt het geval bij Damsel.

Voor een fantasiefilm waarin onder andere een draak een van de prominente rollen vertolkt, mag je de nodige CGI verwachten. Die wordt dan ook zeker niet zuinigjes toegepast in Damsel. Overigens nog niet op een niveau dat je denkt: tjonge jonge... moet dat nou óók met CGI? Het is alleen jammer dat het niveau hier en daar te wensen overlaat. Bewegingen zien er af en toe erg houterig uit en ook overgangen zijn soms zo duidelijk voor een green screen gemaakt, dat personages bijvoorbeeld niet realistisch over een oppervlak bewegen of interactie hebben met de omgeving. Jammer... want anno 2024 is dat niet echt meer nodig voor een film met het kaliber budget zoals dat van Damsel. 

Uiteindelijk grossiert Damsel vooral in een niveau van middelmatigheid. Een enorme waarschuwing voor deze film geef ik dan ook niet uit. Maar bereid je er wel op voor dat je niet echt een enorm enerverende filmavond beleeft als je kiest voor dit relatief 'niemendalletje'. 

Korte conclusie (met lichte waarschuwing):
Let op, kies je voor Damsel, wees niet verbaasd als je na de film met het idee achter blijft: was dit het? Het kan ook best wel zijn dat je je prima vermaakt voelt bij de aftiteling. Maar de kans dat Damsel echt indrukt maakt, die is wel heel klein. De film is vooral goed in een over het algemeen middelmatig niveau. Damsel kan zich er wel goed voor lenen om gewoon even simpel onderuit te zakken op de bank, met een zak chips of een andere lekkere snack en een drankje, relaxt film kijken. Je hoeft nauwelijks je aandacht bij het magere verhaal te houden en de film heeft dan wel weer een aangenaam tempo, zodat je je niet zal gaan vervelen. 


3 Body Problem S1





De mannen achter de succesvolle HBO serie Game of Thrones trekken voor hun nieuwste gezamenlijke project ook weer een behoorlijk ambitieus plan uit de kast. Ze willen in ongeveer vier seizoenen het werk van auteur Cixin Lui verfilmen. Met goedkeuring van de creatieve meester achter het originele verhaal, gingen Benioff en Weiss wederom met een mega budget aan de slag, om de wereld van Lui te visualiseren. Op meerdere vlakken zijn de mannen hier behoorlijk in geslaagd, maar niet geheel vlekkeloos.

Meteen vanaf de eerste aflevering weet 3 Body Problem te intrigeren. We worden ondergedompeld in het China van tijdens de grote culturele revolutie. Daarna transformeren we ineens naar hedendaags Londen. Vanaf dat moment ontwikkelt er zich een interessant verhaal over wetenschap, religie, aliens, computerspellen.... van alles en nog wat. De behoorlijke wir war aan verhaallijnen die allemaal een boeiend verband houden met elkaar, zijn knap in elkaar gezet. Daarnaast krijg je genoeg WTF momenten voor je kiezen in de eerste acht afleveringen. Vooral in de eerste seizoenshelft, lijkt het ene mysterie te volgen op het andere. Daardoor raak je als kijker geboeid, maar ook enorm nieuwsgierig. Hoe zal dit toch verder gaan? En wat betekent het toch allemaal wat we voorgeschoteld krijgen?

In het tweede deel van dit 1e seizoen gaat de serie al meteen een stuk meer de verklarende kant op. Verbanden worden gelegd, je ontdekt langzamerhand wat de grote reden achter alle eerst verborgen mysteries is... En dat is eigenlijk ergens een beetje zonde. Ja 3BP blijft zondermeer boeiend en spannend. Echter iets te snel dan wat de serie goed doet, weet je als kijker al hoe de vork in de steel zit voor bepaalde zaken in het verhaal.

Visueel is 3BP overdonderend. Meerdere momenten zit je met grote ogen te kijken hoe ze het nu weer in beeld hebben gebracht. Hoewel de serie zich van aardig wat CGI moet voorzien, wordt het niet te pas en te onpas gebruikt en zie je in dit eerste seizoen ook een mooie verzameling indrukwekkende decors dan wel filmlocaties. 

In de cast van 3BP zul je een hoop bekende en semi bekende gezichten voorbij zien komen. 
Over het algemeen presteert de cast van deze serie in zijn geheel zeker naar behoren. Ze weten hun personages inhoud en karakter mee te geven. Maar het nadeel van 3BP is wel dat de serie wel een fikse hoeveelheid personages heeft. Het eerste seizoen is daarvoor met zijn acht afleveringen van pakweg een uur, net te kort om ze allemaal even sterk uit te werken. 

Korte conclusie:
Benioff en Weiss (de mannen die ons ook Game of Thrones brachten) hebben van het eerste seizoen van 3 Body Problem een boeiend geheel gemaakt. Vooral de mysterieuze eerste seizoenshelft weet te pakken en maakt je erg nieuwsgierig. Met de soms pittige materie is het wel echt opletten geblazen. In de tweede seizoenshelft begint de serie al een hoop meer verbanden te tonen en mysteries te verklaren. Dat valt eigenlijk net wat te vroeg. Ook de grote horde aan personages werkt de serie op het gebied van diepgang, soms in het nadeel. Het zijn echter geen redenen om de serie links te laten liggen, al helemaal niet als je een fan bent van sci-fi. Op diverse vlakken is deze serie echt de moeite waard en het slot van S1 maakt benieuwd naar hoe het verhaal zich verder zal ontwikkelen. 

Tot volgende maand!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Watchlist Nov. 2023

Watchlist Jan. 2024

Watchlist Dec. 2023