John Wick 4: een bijna drie uur durende stijlvolle 'geweldsdans'

 








Van bepaalde filmreeksen worden er maar nieuwe delen uitgepoept terwijl de koek eigenlijk al jarenlang zo goed als op is. Kwantiteit boven kwaliteit. Commercie boven de fans en liefhebbers serieus blijven nemen, maar puur willen 'scoren'. 
Dat het ook mogelijk is om in je reeks in deel 4 tot een voorlopig hoogtepunt te komen, bewijst het team achter de John Wick films. Krijgen we een revolutionaire aanpak met een geheel nieuw concept zoals we nog nooit eerder in deze reeks zagen? Nee. Maar verdomd... wat is dit een héérlijke film geworden!

Als je al zo veel jaren succes hebt met een filmreeks zoals die van John Wick dan ga je ook voor een vierde deel niet in ene het roer drastisch omgooien. Of het zou echt nodig moeten zijn. In het geval van Chapter 4 is dat zeker niet zo. Dit vierde deel bewijst maar weer eens dat als je aan de ene kant trouw blijft aan je formule en toch weet te innoveren, dat de magie lang kan blijven. 
Want magisch, dat is dit vierde deel absoluut. 

Het knappe van deze film is dat de balans echt onovertroffen sterk is. Waren de voorgaande John Wick films al sterk, dan lijken ze nu bijna inleidingen tot dit vierde deel. Natuurlijk hoef je van dit type film niet een inhoudelijke diepgang te verwachten waarbij je echt je hersens moet kraken om het geheel te volgen. JW biedt entertainment. Maar wel verdomd goed doordachte entertainment. 
Voor dit vierde deel konden we al zo'n vijf en half uur lang genieten van gelikte actie, prachtige scénes, een pompende soundtrack, gevechten en stunts en personages die tot de verbeelding spreken. Daar doet deel 4 nog eens een mega grote schep bovenop.

De keuze in  nieuwe locatie, personages, toffe dialogen, ijzersterke actie, fenomenaal stuntwerk en een soundtrack die je enorm opzweept, was nog niet eerder zó goed en zó sterk in balans als in dit vierde deel. Dat we vervolgens bijna drie uur lang in onze stoel moeten zitten om wederom een dans met veel dood en verderf voorbij zien komen, waarbij de wetten der logica en realisme meermaals doorbroken worden, is iets wat je als kijker makkelijk kan vergeven omdat het geheel zo goed in elkaar zit dat je de 'minpunten' van deze film gemakkelijk door de vingers ziet.

Met de komende spin offs Ballerina en The Continental op het programma en een deurtje op een kier voor een vijfde deel in de reeks, is het wel te hopen dat het wat betreft de wereld van John Wick geen geval overdaad schaad gaat worden. Het zou erg jammer zijn als de status van de geweldige reeks die het nu is, bezoedeld zou gaan worden door inferieure spin offs en nieuwe delen. Mocht dat gebeuren dan hebben we altijd nog de vier heerlijke films tot op heden. Als het niveau zo sterk blijft dan ontvang ik met open armen alle nieuwe projecten die nog in de pijplijn zitten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Watchlist Nov. 2023

Watchlist Jan. 2024

Watchlist Dec. 2023