The Glory

Deo Geullori (The Glory)


Type: serie

Afleveringen; 16

Seizoen; 1

Gezien op; On Demand (Netflix)

Of het je nu overkomt op jonge leeftijd of wat later, pesten kan heel wat schade achterlaten.
In de Koreaanse serie Deo Geullori (Engels: The Glory) zien we hoe ernstig pestgedrag op de middelbare school leidt tot onherstelbare fysieke en psychologische schade. We volgen vooral hoofdpersonage Moon Dong-Eun, gepassioneerd vertolkt door Song Hye-Kyo. 
Op knappe wijze weet zij zowel een enorme kracht uit te stralen als ook kwetsbaarheid. Haar personage is door de verschrikkingen die haar zijn aangedaan in het verleden geknakt, haar zelfbeeld is gekleurd, haar keuzes in het leven op het gebied van o.a. de liefde beïnvloed door haar moeizame vertrouwen in anderen... Terwijl ze tegelijk de kracht heeft gevonden om op eigen benen te blijven staan.

Voor iedereen die in welke mate dan ook wel eens heeft meegemaakt dat je belachelijk bent gemaakt, gepest of op een andere manier door een ander/anderen bent gekleineerd, zal er wel eens aan denken: hoe lekker zou het zijn als je het heft in eigen handen neemt en jaren later je belagers confronteert en straft voor wat ze fout hebben gedaan?
Met dat idee speelt deze serie op vernuftige wijze. 

Terwijl Moon Dong-Eun nog worstelt met haar verleden en wat haar is aangedaan, zien we dat haar vroegere kwelgeesten zoals Park Yeon-Jin (Ji-Yeon Lim), succesvolle carrières hebben opgebouwd. Maar aan hun luxueuze en beschermde leventjes komt langzamerhand een einde. Met een ingenieus plan weet Moon hun geheimen uit het heden en verleden bloot te leggen. Onderweg vind ze onverwachte bondgenoten die haar helpen in haar strijd voor wraak. 

Het is mooi om te zien hoe deze serie naast zijn hoofdthema's ook veel aandacht schenkt aan kleinere thema's. Huiselijk geweld, mensen die een ander de rug toe keren of blind lijken voor iets wat pal voor hun neus gebeurt, de misselijkmakende drang naar alles te delen op social media... al dit soort thematiek komt voorbij in een serie die daarnaast rijkelijk gevuld is met personages, mooie beelden en krachtige muzikale ondersteuning. Het geheel is bijzonder interessant te noemen en langzamerhand begin je je onderdeel te voelen van wat de personages overkomt, doordat ze zo worden neergezet dat je makkelijk een emotionele binding met hen krijgt.

The Glory vond ik persoonlijk erg de moeite waard in dit eerste seizoen. Hoewel het verhaal grotendeels lijkt uitgespeeld zijn er wat aanknopingspunten om de serie verder voort te zetten in een vervolgseizoen. In de hoop dat de kwaliteit op orde blijft, ben ik benieuwd of Netflix de serie zal verlengen. Want dat weet je tegenwoordig op de streamingsdiensten maar nooit...

Kijkdata;

Aflevering 1: 15-1

Aflevering 2: 18-1

Afleveringen 3, 4 en 5: 22-1

Afleveringen 6, 7 en 8: 23-1

Aflevering 9: 14-3

Aflevering 10: 15-3

Afleveringen 11 en 12: 17-3

Afleveringen 13 en 14: 18-3

Aflevering 15: 19-3

Aflevering 16: 20-3

Oordeel:  8.2/10


Reacties

Populaire posts van deze blog

Watchlist Nov. 2023

Watchlist Jan. 2024

Watchlist Dec. 2023